Terugblik

AL MEER DAN 15 JAAR
MUZIEKTHEATER
VOOR JONG EN OUD

TERUGBLIK

Blik hieronder terug in het rijke verleden van Tafel van Vijf Muziektheater.
Bekijk de eerdere producties, swipe door de foto’s of beleef een voorstelling online.

Willem III:
Een Moordfeest

muziektheatervoorstelling + rondleiding
in Paleis Het Loo

mei & juni 2022 – maart & april 2023 – 2024


Een totaalprogramma van Tafel van Vijf Muziektheater en Paleis Het Loo over identiteitsvorming, ambitie en onzekerheid. Centraal staat de relatie tussen koning-stadhouder Willem III, de machtigste Oranje ooit, en zijn bediende en vriend Jan Dam. Bijzonder is dat dit programma zich af speelt op dé plek die Willem III in de 17e eeuw bouwde en waar hij woonde.

2021 – PERRY

Perry neemt je mee op zijn persoonlijke reis door tijd, dimensies, rituelen en tradities naar misschien wel een nieuwe identiteit.  Samen met een 4-koppige swingende live band danst hij in een mix van rock, soul, trap en techno zijn eigen weg naar vrijheid.

Dans- en Muziekvoorstelling + FOTO EXPO van het Rijksmuseum
Dit programma speelde van oktober t/m december 2021

Foto Jean van Lingen

2020 – BLACK MEMORIES

Black Memories is een coproductie met Danstheater Aya en Backbone. Een sterke voorstelling over macht, vrijheid en huidskleur met de beat van Afrikaanse, Caribische en Westerse muziek en de energie van de hedendaagse urban cultuur.

Met deze voorstelling maken we de impact van kolonialisme en discriminatie op een toegankelijke manier bespreekbaar.

rembrandt voorstelling affiche muziektheater tafel van vijf

2019 – REMBRANDT

MUZIKALE VOORSTELLING OVER NEDERLANDS BEROEMDSTE KUNSTENAAR

Dit jaar wordt de 350ste sterfdag van Rembrandt groots gevierd. Tafel van Vijf draagt daaraan bij met de muzikale voorstelling REMBRANDT, waarin Nederlands beroemdste 17e-eeuwse kunstenaar kleurrijk tot leven komt. De voorstelling kan voor scholen worden gecombineerd met rondleidingen in onder meer het Rijksmuseum. 

2018 – De vergeten zoon van Willem van Oranje

De vergeten zoon van Willem van Oranje was een rockopera over de droom van de vrijheid en de nietsontziende wreedheid van het fundamentalisme. Over onze Vader des Vaderlands, Willem ‘de Zwijger’ van Oranje, die zijn leven in dienst van de vrijheid stelde – maar daarvoor zijn zoon moest opofferen. 

king bi muziektheater tafel van vijf lies goemans

2017-2018-2019 – King Bi

HOE EEN BISEKSUELE KONING NEDERLAND VERANDERDE

Nederland is een democratisch land. Dat vinden we nu heel gewoon, maar onze democratie ontstond pas tijdens Willem II, de betbetovergrootvader van Willem-Alexander. Die tekende in 1848 een nieuwe grondwet, die hemzelf mínder, en het volk méér macht gaf. Wat bracht de koning ertoe om te kiezen voor een grondwetsherziening die zijn eigen macht reduceerde?

de witt of oranje voorstelling affiche muziektheater

2014 en 2016 – De Witt of Oranje

De Witt of Oranje werd voor het eerst gespeeld in 2014, en door het grote succes hernomen in 2016.

Het is 1672. Nederland wordt van alle kanten aangevallen.
Er is paniek, honger en angst. Johan de Witt, regeringsleider en diens rechterhand, broer Cornelis de Witt, krijgen de schuld. In het rumoer vindt Henk, knecht van Cornelis de Witt, de liefde van zijn leven: Gijsje. Zijn liefde verscheurt hem, want zij is fanatiek Oranjegezind en hij wil trouw zijn aan zijn meester.

2015 – Ad & Eefje (en het verloren paradijs)

Ad & Eefje (en het verloren paradijs) vertelt met prachtige jazzy popmuziek, zang en humor een junior-versie van het verhaal van Adam en Eva. Het gaat over twee kinderen die uit het paradijs vallen en samen een nieuwe wereld moeten opbouwen. Maar de vraag is hoe je dat doet, terwijl alles om je heen verandert en niet meer veilig is. Langzaam gaan Ad & Eefje geloven dat het kan. Dat hun zelfgemaakte tuin misschien wel de allermooiste ooit wordt!

2013 – Mama Moesa

Voor Mama Moesa werkte Tafel van Vijf samen met Arkade-Cilon, het Bijbels Museum, het Joods Historisch Museum en het Mozeshuis in Amsterdam.

Een moeder vertelt.

Over hoe ze haar baby in een mandje aan de stroom van de rivier meegaf om te voorkomen dat de soldaten van de koning hem zouden doden. Over hoe een prinses hem vond en hem opvoedde. Dat hij prins Moesa werd. Die zijn moeder terugvond toen hij ontdekte dat hij een slavenkind was.

Mamamoesa  Stephan van Hesteren

2012 – Jammie

In dit muzikale improvisatiefeest konden kinderen verhalen zien ontstaan en daar zelf hun steentje aan bijdragen: ‘Neem je speelgoed mee naar het theater en hoor en zie hoe een acteur en drie jazzmusici daarmee ‘jammen’. Ze verzinnen ter plekke verhalen waarin gereisd wordt naar onbekende verten vol woeste zeeën en donkere bossen. 

Waar je speelgoedwezens ontmoet waarvan je het bestaan niet wist, waar dingen gebeuren die je niet kent. Verhalen waarin jouw stoere vechtpop verdwaalt in een immens woud en een giecheldwerg

2011 – Waterwolf

Waterwolf was een natte en spannende muziektheatervoorstelling voor kinderen vanaf zes jaar, over angst en liefde voor water. In Waterwolf kwamen een film, een dijk van een zangeres, een ijsblokjesorgel, een druppelaar en een stel poppen samen in een onnavolgbare waterdroom.

“In Polderland staat een huis. Aan zee. Tenminste bijna. Bijna aan zee. Tussen het huis en de zee ligt een grote, dikke dijk. Zo zie je de zee niet. Je hoort hem alleen

2010 – Kippenbeertje

Hannie en Annie zijn twee kippen die gevangen zitten in een kippenboerderij, waar ze de hele dag moeten eten. Gelukkig is Annie dol op eten. Maar Hannie niet. Hannie wil niet eten, ze wil ontsnappen. Alleen niet zonder Annie. Dan ontmoet Hannie een nieuwe kip: Benny. Alles aan Benny is anders. Interessant, vindt Hannie. Vreemd en on-kips, vindt Annie. Want is het wel een zij? Of is zij een hij? Zijn dat wel vleugels? Legt hij wel een ei?

Langzaam rijst bij iedereen, ook bij Benny zelf, de vraag of deze kip wel een kip is.

2009 – Clara en Franciscus

De vrolijke, rijke koopmanszoon Franciscus uit Assisi, wil maar één ding: ridder worden. Trots staat hij in zijn glanzende harnas op het slagveld. Dan slaat plotseling de twijfel toe: waarom heeft hij zo’n mooi harnas, terwijl anderen met blote handen moeten vechten? In een opwelling geeft hij zijn paard en harnas aan een arme man. Daarna volgt een koortsige zoektocht, waarin Franciscus probeert antwoord te krijgen op de vraag: wie ben ik als ik niets meer heb? Wat blijft er dan nog van mij over?

2007 – Henkelmannetje

Twee broers in een kamer. Ze begrijpen elkaar niet echt. De jongste wil weg, op reis. Maar hij durft niet goed. Zijn broer helpt hem. Zo gaat Henkelmannetje op pad. Eerst dwaalt hij door de sneeuwvelden en ontmoet het konijn. Bij hem blijft hij logeren. Eén nachtje maar. Dan gaat hij naar de bergen en komt de vos tegen. Met de vos viert hij feest. Maar Henkelmannetje wil alweer weg, de zee over. Aan de overkant is het niet zo leuk. Hij komt in een griezelig circus terecht…

2005 – Ikie hoort alles

Ikie is een klein jongetje met grote oren. Hij hoort alles. Wat hij hoort doet hij graag na. Maar praten doet hij niet. Zijn moeder begrijpt er niets van. Boom en Vogeltje zijn zijn vriendjes. Maar in de herfst is Vogeltje ineens verdwenen en op een winternacht is Boom zo stil en kaal, dat Ikie ook stil wordt. Totdat …

Ikie hoort alles is een muziektheatervoorstelling voor kleuters van 3 tot 6 jaar oud met één acteur en twee musici. Vanonder een grote boom nemen acteur Herman van Baar en de musici Niki Romijn en Chris Grem de kleuters mee…

2003 – Wissewaswinkel

Ferdinand is verliefd op Alice, handelaar in droom- en wondergoed. Om haar voor zich te winnen schrijft hij haar een hele lange brief, waarin hij haar allerhande schatten uit zijn bijzondere verzameling aanbiedt. Zoals twee snorharen van de Gelaarsde Kat en een avondjurk met het geluid van krekels uit het zuiden, doorweven met het licht van daar en met Provençaalse kruiden. Ook zijn er stukken van de neus van Pinokkio in zijn bezit en een melktand van een kind dat kinderen opat.