PROVO

In deze interactieve expo en muzikale voorstelling in de vorm van een happening, ervaar je als publiek de parallellen tussen onze huidige tijd en die van de PROVO beweging (1965 – 1967). Je beleeft de maatschappelijke tegenstellingen en protestvormen van toen en ziet die weerspiegelt in het heden. Want ook nu kampt de samenleving met verslavingen, genderongelijkheid en milieuvervuiling en staat de vrijheid van meningsuiting onder druk.

Parallellen

In 2025 is het precies 60 jaar geleden dat Provo werd opgericht. Een beweging die ludieke acties bedacht om tegen de gevestigde orde aan te schoppen. Vandaag de dag zijn er in onze samenleving nog steeds pittige tegenstellingen die reden geven voor protest en verzet. We zien een parallel met anarchistische Provo’s:

De apocalyptische dreiging van een nucleaire oorlog destijds, spiegelt het onheil van de verwoestende klimaatverandering in onze tijd. Verslaving aan roken toen en onze verslaving aan sociale media nu. Toen de belangrijke emancipatiegolf van vrouwen, nu de emancipatiegolf rondom #Metoo en genderdiversiteit.

Happening met dilemma’s

Tijdens deze interactieve en muzikale voorstelling volgen we de charismatische Jasper die met humor de boel ontregelt (Jasper is deels geïnspireerd op Robert Jasper Grootveld, een prominent lid van de Provobeweging en bekend geworden door zijn theatrale acts op het Spui in A’dam). We zetten dit personage meteen in het nu. In een droom krijgt hij de opdracht om zijn aan social media verslaving overleden vader te wreken. Wie is verantwoordelijk voor de dood van zijn vader? Zijn vader zelf? De sociale omgeving? Of de Social Media industrie? In zijn acts op straat trekt Jasper veel aandacht van andere mensen die zich ook willen emanciperen en al snel ontstaan ludieke, vreedzame protestacties.

Dynamische expo & live muziek

Het programma start met een interactieve pop-up expo i.s.m. Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. De expo loopt organisch over in de voorstelling waarbij je als publiek bij dilemma’s steeds van plek wisselt om je mening aan te geven. Wie is verantwoordelijk voor onze verslaving aan mobieltjes en sociale media? En voor de klimaatcrisis? Waar sta jij? Is er plek voor een genuanceerde mening of word jouw mening geframed? Is het ludieke optimisme van toen nog een voorbeeld voor ons of werkt het nu anders?
De live muziek van Michiel Schreuders, Daan van West en twee studenten van ArtEZ Muziektheater is een mix van elektronica, punk, garagerock en meerstemmige jaren-zestig-muziek.
Het programma is geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar.

CREDITS

Regie Stijn Dijkema
Tekst Enver Husičić
Spel en zang
Live muziek Daan van West, Michiel Schreuders, Floor van der Niet (stage) en Tycho Nomes (stage)
Compositie Daniël van Huffelen en Michiel Schreuders
Artistieke leiding Michiel Schreuders
Gameontwerp en Decorontwerp Judith Hofland
Dramaturgie
Productie Madee Snijder
Decor en kostuums
Lichtontwerp
Geluidstechniek
Campagnebeeld ANP foto Jacques klok
Fotografie
Trailer Rocket Stories

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door: