Henkelmannetje – 2007

Twee broers in een kamer. Ze begrijpen elkaar niet echt. De jongste wil weg, op reis. Maar hij durft niet goed. Zijn broer helpt hem. Zo gaat Henkelmannetje op pad. Eerst dwaalt hij door de sneeuwvelden en ontmoet het konijn. Bij hem blijft hij logeren. Eén nachtje maar. Dan gaat hij naar de bergen en komt de vos tegen. Met de vos viert hij feest. Maar Henkelmannetje wil alweer weg, de zee over. Aan de overkant is het niet zo leuk. Hij komt in een griezelig circus terecht…

Henkelmannetje is een muziektheatervoorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar over het verlangen naar Het Onbekende en de angst voor De Ander. In Henkelmannetje komen film, toneel, animatie en muziek samen in een poëtisch reisverhaal, verteld door een acteur, een muzikant, een videokunstenaar en een popje. Henkelmannetje reist door een miniatuurwereld gebaseerd op het prentenboek van Harriët van Reek (Gouden Griffel 1987). Zij heeft van de tekeningen uit het boek prachtige maquettes gemaakt.

Affiche Henkelmannetje - muziektheater - Tafel van Vijf
Henkelmannetje 2007, foto Stephan van Hesteren, Tafel van Vijf - 02
Henkelmannetje 2007, foto Stephan van Hesteren, Tafel van Vijf - 03
Henkelmannetje 2007, foto Stephan van Hesteren, Tafel van Vijf - 04
Henkelmannetje 2007, foto Stephan van Hesteren, Tafel van Vijf - 01
Henkelmannetje 2007, voorstelling van Tafel van Vijf

CREDITS

Concept, regie en (poppen-)spel Herman van Baar
Tekst en vormgeving Harriët van Reek
Muziek en spel Has Drijver
Camera Saskia Habermann/Conny de Vugt
Animaties Conny de Vugt
Regieadviezen Flora Verbrugge, Andrew McKinnon
Rekwisieten Henriëtte Bannink, Heina Dokter, Chuck Groenink, Eefke Neurink | Lichtontwerp André Goos
Regieassistentie Marlies Smit
Techniek Vincent Vergouwen/Muss BV
Publiciteit Floortje Kootte

Henkelmannetje kwam tot stand met steun van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSB Fonds, het SNS Reaal Fonds en de Tafelgenoten van Tafel van Vijf.

Henkelmannetje in de Pers

Wat anderen van Henkelmannetje vonden:
“Kijk- en luisterfestijn… Acteurs Has Drijver en Herman van Baar kunnen niet alleen overdreven serieus kijken, maar ook aanstekelijk musiceren, zingen en dansen. De scènes zijn beeldschoon en sluiten nauw aan bij de grillige fantasie van jonge kinderen.”
(Tijdschrift Lezen).

Speeldata

Henkelmannetje was in 2007 van september t/m december te zien en ging in reprise van januari t/m maart 2010. Henkelmannetje is ook als besloten schoolvoorstelling gespeeld.