WILLEM III: EEN MOORDFEEST 2.0 – 2023

Willem III: Een Moordfeest 2.0 is een programma over identiteit, onzekerheid en tijdloze spanningen tussen geliefden. Tafel van Vijf Muziektheater en Paleis Het Loo vertellen een verhaal gebaseerd op de geschiedenis van koning-stadhouder Willem III, de machtigste Oranje ooit.

Het programma start met een rondleiding door Paleis Het Loo, dé plek die Willem III in de 17e eeuw bouwde en waar hij woonde. Aansluitend volgt in de historische kapel de voorstelling met live muziek.

Wisseling van de macht

De rondleiding en voorstelling ontvouwen het verhaal vanaf het Rampjaar 1672. Een tijd waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden letterlijk onder vuur ligt en in heel Europa geloofstwisten tussen katholieken en protestanten voor veel onrust zorgen.

De moord op de gebroeders Johan en Cornelis de Witt maakt voor prins Willem III (1650-1702) de weg vrij om stadhouder en absoluut machthebber over de Republiek te worden. Voor Willem en zijn kamerheer Karl reden om feest te vieren. Maar waarom zouden zij hier stoppen?

Samen ontwikkelen ze plannen om Nederland uit te laten groeien tot een Europese grootmacht. Door te trouwen met zijn Engelse nichtje prinses Mary wacht Willem een glorieuze toekomst in Engeland. Maar geldt dat ook voor Karl? Ondanks alle successen ontstaan er barsten in de hechte vriendschap.
Een live muzikant bezingt de liefde met liedjes en soundscapes. Wat is de sleutel tot persoonlijke vrijheid? En welke prijs betaal je daarvoor?

CREDITS

Regie Stijn Dijkema
Cast Barry Emond, Jasper van Hofwegen en Reinier Demeijer
Tekst Enver Husicic
Compositie Daniël van Huffelen en Michiel Schreuders
Artistieke leiding Michiel Schreuders
Dramaturgie Nuno Blijboom
Productie Monique Scheper
Decor en kostuums Dieuweke van Reij
Lichtontwerp Claes Meijer
Campagnebeeld Ahmet Polat, Studio Polat
Fotografie Maarten Albrecht

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door: