De Nederlandsche Cocaïnefabriek – 2023

Tafel van Vijf Muziektheater en Museum Huis Doorn presenteren:
‘De Nederlandsche Cocaïnefabriek’, een programma bestaande uit een interactieve expositie en een gamevoorstelling met live muziek over een weinig bekende pagina uit de Nederlandse geschiedenis: de legale handel in cocaïne tijdens WOI.

Eerste Wereldoorlog

De muziektheatervoorstelling is vrij gebaseerd op het boek ‘De Handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek’ van Conny Braam. De voorstelling gaat over Lucien, een handelaar in medicinale cocaïne tijdens WOI (1914-1918). Een programma over dilemma’s, keuzes en consequenties in een verhaal dat zich afspeelt in het verleden, maar zijn weerslag heeft in het heden.

Programma

In theaters start het programma met de pop-up expo van Museum Huis Doorn, waar het publiek in teams doorheen gaat en vragen en dilemma’s krijgt voorgeschoteld. Aansluitend volgt de gamevoorstelling met live muziek. Het gehele programma duurt hier circa 95 minuten.
In het Nederlands Openluchtmuseum zijn in de rondgang tevens de WOI locaties van het museumpark opgenomen. Het gehele programma duurt hier circa 135 minuten.

Gamevoorstelling

Ga mee terug in de tijd met handelsreiziger Lucien en maak je eigen keuzes in tijden van crisis en oorlog. Maar iedere keuze heeft consequenties. Welke handelsgeest drijft jou voort? Door het interactieve spel en de opzwepende live muziek wordt het verleden herkenbaar en invoelbaar.

Neem voor meer informatie contact op met de gekozen speellocatie. Het programma is geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar.

Coproductie met Museum Huis Doorn

In het poortgebouw van Museum Huis Doorn is het Eerste Wereldoorlog kenniscentrum gevestigd. Huis Doorn heeft als plaats van herinnering voor de Eerste Wereldoorlog in Nederland, een grote collectie boeken, spotprenten en archiefstukken.

Tafel van Vijf Muziektheater en Museum Huis Doorn zijn in het programma ‘De Nederlandsche Cocaïnefabriek’ coproducenten: Museum Huis Doorn heeft met haar WOI expertise de pop-up expo ontwikkeld die naar alle speellocaties met het programma meereist en de interactieve voorstelling met spelelementen en live muziek is gecreëerd door Tafel van Vijf Muziektheater.

De vrije voorstellingen in Museum Huis Doorn, inclusief een rondleiding door Huis Doorn, vinden plaatst op 28 en 29 oktober en op 5, 11 en 12 november.

Samenwerking met Stadstheater Arnhem en Nederlands Openluchtmuseum

In oktober vindt het grootste jaarlijks terugkerende geschiedenisevenement De Maand van de Geschiedenis plaats met dit jaar als thema ‘Eureka!’.
Het Nederlands Openluchtmuseum heeft in samenwerking met Musis en Stadstheater Arnhem ‘De Nederlandsche Cocaïnefabriek opgenomen in dit programma.

De inhoud van deze rondleiding+voorstelling past goed bij het thema Eureka!, omdat je de historische ontwikkeling van (hard)drugs (van legale medicinale toepassing tot illegale handel in verslavende middelen met alle gevolgen van dien) kunt zien als een interessante keerzijde van wetenschappelijke vooruitgang. Ook onze huidige omgang met drugs is fascinerend en legt allerlei tegenstrijdigheden bloot, waardoor dit programma over de Nederlandse cocaïnehandel rond WO1 extra interessant en actueel is.

De vrije voorstellingen in het Nederlands Openluchtmuseum zijn te zien op 30 september, 1, 7, 8, 14 en 15 oktober.
De rondleiding voert hier behalve door de pop-up expo tevens langs de WOI locaties van het museumpark.

Credits

Regie Muriël Besemer
Tekst Enver Husičić
Spel en zang Gustav Borreman
Compositie en live muziek Daniël van Huffelen en Michiel Schreuders
Drums en percussie Daan van West
Gameontwerp en Decorontwerp Judith Hofland
Muziekdecor Doan Hendriks
Kostuums Leanne Vandenbussche
Artistieke leiding Michiel Schreuders
Gamedramaturgie Steye Hallema
Dramaturgie Nuno Blijboom
Lichtontwerp Claes Meijer
Geluidstechniek Dirk Donks / Gilius Kreiken / Pepijn Stutterheim
Productie Tessa Scholten / Monique Scheper
Campagnebeeld Ahmet Polat, Studio Polat
Trailer Wijzijnwolf

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door: