De Nederlandsche Cocaïnefabriek

Tafel van Vijf Muziektheater en Museum Huis Doorn presenteren:
‘De Nederlandsche Cocaïnefabriek’, een programma bestaande uit een expositie in spelvorm en een muzikale interactieve gamevoorstelling over een weinig bekende pagina uit de Nederlandse geschiedenis: de legale handel in cocaïne tijdens WOI.

Vrij naar de roman ‘De Handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek’ van Conny Braam, vertelt De Nederlandsche Cocaïnefabriek het verhaal van Lucien, een handelaar in medicinale cocaïne tijdens de Eerste Wereldoorlog en hoe zijn rol symbool staat voor vele anderen die vandaag de dag in de farmaceutische en drugsindustrie werken.

Interactie en live muziek

Ga mee terug in de tijd met handelsreiziger Lucien en ervaar jouw eigen dilemma’s als er keuzes moeten worden gemaakt over de verkoop van medicinale pijnstilling aan de gewonde soldaten. Want iedere keuze heeft consequenties. Hoe ga jij hiermee om? Welke handelsgeest drijft mensen voort? Door het interactieve spel en de opzwepende live muziek wordt het verleden herkenbaar en invoelbaar. Deze belevenis vergeet je niet snel!

Programma

In theaters start het programma met een rondgang door de pop-up expo van Museum Huis Doorn, waar het publiek in kleine groepen doorheen gaat. Aansluitend volgt de interactieve gamevoorstelling. Het gehele programma duurt hier circa 95 minuten.

Op de museumlocaties vindt een uitgebreider programma plaats: Museum Huis Doorn geeft voorafgaand een rondleiding door Huis Doorn en in het Nederlands Openluchtmuseum zijn in de rondgang tevens de WOI locaties in het museumpark opgenomen. Het gehele programma in musea duurt circa 150 minuten.

Bekijk hier de speellijst en neem voor meer informatie contact op met de gekozen speellocatie. De leeftijdsindicatie voor dit programma is 13+.

Coproductie met Museum Huis Doorn

In het poortgebouw van Museum Huis Doorn is het Eerste Wereldoorlog kenniscentrum gevestigd. Huis Doorn heeft als plaats van herinnering voor de Eerste Wereldoorlog in Nederland, een grote collectie boeken, spotprenten en archiefstukken.

Tafel van Vijf Muziektheater en Museum Huis Doorn zijn in het programma ‘De Nederlandsche Cocaïnefabriek’ coproducenten: Museum Huis Doorn heeft met haar WOI expertise de pop-up expo ontwikkeld die naar alle speellocaties met het programma meereist en de interactieve voorstelling met spelelementen en live muziek is gecreëerd door Tafel van Vijf Muziektheater.

De vrije voorstellingen in Museum Huis Doorn, inclusief een rondleiding door Huis Doorn, vinden plaatst op 11 en 12 november.

Samenwerking met Stadstheater Arnhem en Nederlands Openluchtmuseum

In oktober vindt het grootste jaarlijks terugkerende geschiedenisevenement De Maand van de Geschiedenis plaats met dit jaar als thema ‘Eureka!’.
Het Nederlands Openluchtmuseum heeft in samenwerking met Musis en Stadstheater Arnhem ‘De Nederlandsche Cocaïnefabriek opgenomen in dit programma.

De inhoud van deze rondleiding+voorstelling past goed bij het thema Eureka!, omdat je de historische ontwikkeling van (hard)drugs (van legale medicinale toepassing tot illegale handel in verslavende middelen met alle gevolgen van dien) kunt zien als een interessante keerzijde van wetenschappelijke vooruitgang. Ook onze huidige omgang met drugs is fascinerend en legt allerlei tegenstrijdigheden bloot, waardoor dit programma over de Nederlandse cocaïnehandel rond WO1 extra interessant en actueel is.

De vrije voorstellingen in het Nederlands Openluchtmuseum zijn te zien op 30 september, 1, 7, 8, 14 en 15 oktober.
De rondleiding voert hier behalve door de pop-up expo tevens langs de WOI locaties van het museumpark.

Credits

Regie Muriël Besemer
Tekst Enver Husicic
Spel en zang Gustav Borreman
Compositie en live muziek Daniël van Huffelen en Michiel Schreuders
Drums en percussie Daan van West
Gameontwerp en Decorontwerp Judith Hofland
Muziekdecor Doan Hendriks
Artistieke leiding Michiel Schreuders
Gamedramaturgie Steye Hallema
Dramaturgie Nuno Blijboom
Productie Tessa Scholten / Monique Scheper
Lichtontwerp Claes Meijer
Geluidstechniek Arjan van Tricht
Campagnebeeld Ahmet Polat, Studio Polat
Trailer en tijdelijk campagnebeeld Wijzijnwolf

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door: