De Nederlandsche Cocaïnefabriek

REPRISE 2024

Gustav Borreman wint Zilveren Krekel

Geweldig nieuws voor Tafel van Vijf Muziektheater en Museum Huis Doorn: Gustav Borreman heeft met zijn rol in De Nederlandsche Cocaïnefabriek (14+) de Zilveren Krekel 2024 in de categorie ‘meest indrukwekkende prestatie in een jeugdtheaterproductie’ gewonnen! De Jeugdtheaterjury van VSCD zegt: “Vanaf het allereerste begin pakt Borreman je in met zijn snelle-jongens-charme en zijn vindingrijkheid, wat het maar al te verleidelijk maakt om klakkeloos in zijn keuzes voor snelle rijkdom en maatschappelijk aanzien mee te gaan”.

Reprise tournee 2024

Na lovende kritieken en geweldige recensies presenteren Tafel van Vijf Muziektheater en Museum Huis Doorn de reprise van ‘De Nederlandsche Cocaïnefabriek’, Een programma bestaande uit een interactieve expositie en een gamevoorstelling met livemuziek over een weinig bekende pagina uit de Nederlandse geschiedenis: de legale handel in cocaïne tijdens WOI. Medicijnbuisjes, doktersjassen en een gevaarlijk wit goedje. In deze muziektheatervoorstelling volgen we handelsreiziger Lucien, die legale, medicinale cocaïne aan de man brengt tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Het stuk is een interactieve expositie en muzikale gamevoorstelling in één, en werd losjes gebaseerd op het boek van Conny Braam.

Gamevoorstelling met livemuziek

Het programma start met de pop-up expo van Museum Huis Doorn waar het publiek in teams vragen en dilemma’s krijgt voorgeschoteld. Aansluitend volgt de gamevoorstelling met live muziek. Een programma over dilemma’s, keuzes en consequenties in een verhaal dat zich afspeelt in het verleden, maar zijn weerslag heeft in het heden. Ga mee terug in de tijd met handelsreiziger Lucien en maak je eigen keuzes in tijden van crisis en oorlog. Maar iedere keuze heeft consequenties. Welke handelsgeest drijft jou voort? Door het interactieve spel en de opzwepende live muziek wordt het verleden herkenbaar en invoelbaar. Het programma duurt circa 100 minuten en is geschikt vanaf 14 jaar.

Neem voor meer info contact op met de gekozen speellocatie.

Coproductie met Museum Huis Doorn

In het poortgebouw van Museum Huis Doorn is het Eerste Wereldoorlog kenniscentrum gevestigd. Huis Doorn heeft als plaats van herinnering voor de Eerste Wereldoorlog in Nederland, een grote collectie boeken, spotprenten en archiefstukken.

Tafel van Vijf Muziektheater en Museum Huis Doorn zijn in het programma ‘De Nederlandsche Cocaïnefabriek’ coproducenten: Museum Huis Doorn heeft met haar WOI expertise de pop-up expo ontwikkeld die naar alle speellocaties met het programma meereist en de interactieve voorstelling met spelelementen en live muziek is gecreëerd door Tafel van Vijf Muziektheater.


Deel uit recensie Theaterkrant

Door Gina Miroula

Swingende regie in Berlijns underground technohol

In een swingende regie van Muriël Besemer duikt het gezelschap diep in het verleden en blaast je van je sokken. Zo heeft de fabriek daadwerkelijk jarenlang aan de Duivendrechtsekade in Amsterdam gestaan. Borreman vervlecht geschiedkundige tekstpassages moeiteloos met zang. Hij wordt bijgestaan door drie fanatieke musici, waaronder Michiel Schreuders, artistiek leider en bedenker van de voorstelling door Tafel van Vijf Muziektheater. Samen bespelen ze gitaar, percussie en toetsen, aangevuld met een arsenaal aan opmerkelijke instrumenten, gemaakt door Doan Hendriks van Theatergroep BOT, opgesteld in een woest aantrekkelijk decorontwerp van Judith Hofland. Afvoerbuizen imiteren getrompetter, gardes kloppen, trechters in springveren produceren een compleet nieuw geluidspalet. Het tafereel heeft iets weg van een Berlijns underground technohol, inclusief neonlicht en flikkerende tl-buizen (lichtontwerp: Claes Meijer), waar het feestje flink uit de hand loopt.

Dilemma’s

Al snel wordt duidelijk dat Lucien kampt met een scala aan morele dillema’s. Zijn meisje, Pola, wil wel met hem gaan, maar valt met name voor de oneindige toegang tot coke. De Britse soldaat Robin Ryder komt verminkt terug uit de loopgraven en raakt zwaar verslaafd aan het witte goedje. Alle drie de personages worden gespeeld door Borreman, die soepel schakelt tussen de rollen. Van serieus en een tikkeltje naïef (Lucien), tot retecharmant (Pola) en aangedaan (Robin). Zijn Luciens praktijken fout en is hij een egocentrische lul, of wordt hij verziekt door het systeem waaruit je moeilijk kunt ontsnappen wanneer je er diep in verstrikt bent geraakt? Mooi is het samenspel van musici en Borreman. Niet alleen produceren ze een sterk staaltje muziek, ook genieten ze enorm. Het boevige jongensbandje is een genot om naar te kijken.

Credits

Regie Muriël Besemer
Tekst Enver Husičić
Spel en zang Gustav Borreman
Compositie en live muziek Daniël van Huffelen en Michiel Schreuders
Drums en percussie Daan van West
Gameontwerp en Decorontwerp Judith Hofland
Muziekdecor Doan Hendriks
Kostuums Leanne Vandenbussche
Artistieke leiding Michiel Schreuders
Gamedramaturgie Steye Hallema
Lichtontwerp Claes Meijer
Techniek Pepijn Stutterheim, Dirk Donks, Gilius Kreiken
Productie / Madee Snijder
Campagnebeeld Ahmet Polat, Studio Polat
Trailer Rocket Stories
Scènefoto’s Maarten Albrecht / Theo Scholten


Dit programma is mede mogelijk gemaakt door: