De Witt of Oranje – 2014 en 2016
De Witt of Oranje werd voor het eerst gespeeld in 2014, en door het grote succes hernomen in 2016.
Het is 1672. Nederland wordt van alle kanten aangevallen.
Er is paniek, honger en angst. Johan de Witt, regeringsleider en diens rechterhand, broer Cornelis de Witt, krijgen de schuld. In het rumoer vindt Henk, knecht van Cornelis de Witt, de liefde van zijn leven: Gijsje. Zijn liefde verscheurt hem, want zij is fanatiek Oranjegezind en hij wil trouw zijn aan zijn meester.
Theater & museumbezoek ineen!
De voorstelling speelde in drie steden die een verbintenis hebben met de Gebroeders De Witt: Den Haag, Amsterdam en Dordrecht. In elke stad vond een groot scholenproject en een ‘De Witt Weekend’ plaats, met rondleidingen en lezingen van onder anderen Luc Panhuysen en Hans Goedkoop. Na of voor de voorstelling werd het publiek rondgeleid door prachtige musea ter plaatse, langs plekken en voorwerpen die dat belangrijke moment in onze geschiedenis markeren.
Als de prins van Oranje de macht grijpt, wordt er op beestachtige wijze afgerekend met de broers De Witt. Henk staat er midden in en verliest alles, behalve zichzelf. De Witt of Oranje is een spectaculaire rock-opera over dit dramatische moment in onze Vaderlandse geschiedenis: het rampjaar 1672, het jaar van de dodelijke strijd tussen de gebroeders De Witt en Willem III. De Witt of Oranje is waar gebeurd en komt heel dichtbij door dit verhaal, waarin liefde en trouw botsen op vrijheid en recht. En over de angst van een getergd volk dat een verlosser meent te zien in een jonge, populaire prins.
De Witt of Oranje was de tweede productie van Tafel van Vijf in een serie over vrijheid en bevrijding.
Samenwerkingen
De Witt of Oranje was een coproductie van Tafel van Vijf, Theater aan het Spui en ArtEZ Conservatorium. In Amsterdam werkte Tafel van Vijf samen met het Rijksmuseum en Theater Bellevue, in Den Haag met het Haags Historisch Museum/De Gevangenpoort, ProDemos, De Vrienden van De Witt en Theater aan het Spui, en in Dordrecht met Schouwburg Kunstmin en het Dordrechts Museum.
CREDITS
Idee, tekst en spel Herman van Baar
Tekstadvies Liesbeth Coltof, Peer Wittenbols, Mirjam Koen
Regie Mirjam Koen
Muziek Susies Haarlok – Wessel Schrik, bas & electronica, Tjalling Schrik, percussie, Arthur Wagenaar, toetsen, Harald Austbo, cello
Spel Chiem Vreeken
Spel, zang en koordirectie Lavalu
Koor eindexamenklas 2015 ArtEZ: Alex Molenaar, Kira Kool, Annika Schima, Jens van der Meulen, Tom Jansen, Jens Oosterloo, Michelle Smit, Mirjam van Wijk, Ilse Tanis, Rosine Langbroek, Anne Ketelaar, Zoi Duister
Decor en licht Guus van Geffen
Kostuums Dieuweke van Reij
Techniek T.I.M. Group
De Witt of Oranje in de Pers
Ook vier sterren op Theaterkrant.nl,
Lees de recensie hier >>
Prachtige, enerverende voorstelling! (23 oktober 2014 **** Theaterkrant.nl)
En de Volkskrant geeft vier sterren!
Lees de recensie hier >>
‘De Witt of Oranje: een strak rockende voorstelling.’ […] ‘Met een band, acteurs, een twaalfkoppig koor en zangeres Lavalu op het podium is een spektakelshow onvermijdelijk. Het lukt ze om een duistere episode uit de Nederlandse geschiedenis als spannend muziektheater op te dienen.’ (Volkskrant ****, 7 oktober 2014)
Het Parool, ook vier sterren!
‘Geschiedenisles die je op het puntje van je stoel houdt’. (Het Parool ****, 10 oktober 2014) Lees hier de hele recensie >>
‘De Witt of Oranje is een aanrader.’ Lees hier de recensie in Maxazine.nl >>