WILLEM III:
EEN MOORDFEEST – 2022

Willem III: Een Moordfeest is een totaalprogramma van Tafel van Vijf Muziektheater en Paleis Het Loo over identiteitsvorming, ambitie en onzekerheid. Centraal staat de relatie tussen koning-stadhouder Willem III, de machtigste Oranje ooit, en zijn bediende en vriend Jan Dam. Het speelt zich af in een tijd dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden letterlijk onder vuur lag.

Het programma start met een rondleiding door het vernieuwde paleis, dé plek die Willem III in de 17e eeuw bouwde en waar hij woonde. Aansluitend volgt de muziektheatervoorstelling.

Machtswisseling

Het rampjaar 1672: de Republiek is in oorlog met alle omringende landen. De geloofstwisten tussen katholieken en protestanten zorgen voor veel onrust in Europa en de staatsgezinde gebroeders De Witt hebben de macht in handen. Tot die noodlottige avond in augustus.

Willem (1650-1702) en Jan vieren feest. De moord op Johan en Cornelis de Witt maakt Willem stadhouder en absoluut machthebber over de Republiek. Samen ontwikkelen de Willem en Jan plannen om Nederland uit te laten groeien tot een Europese grootmacht en de katholieke Fransen het hoofd te bieden. Ondanks alle successen ontstaan er barsten in hun hechte vriendschap.

Van alle tijden

Identiteit, ambitie en onzekerheid speelden, net als bij mensen nu, een grote rol in het leven van Willem en Jan. Kun je onzekerheden overwinnen door een succesvolle carrière? Is macht en (over)compensatie de sleutel tot persoonlijke vrijheid?
Alle muziek wordt live gespeeld. Met liederen en soundscapes verbeeldt de muzikant de innerlijke wereld van de personages.

Meer informatie voor scholen >>
Volledige speellijst 2022-2023 >>

campagnebeeld voorstelling WilleM III: Een moordfeest
scenefoto voorstelling Willem III: Een moordfeest

CREDITS

Spel Adam Kissequel, Jasper van Hofwegen
Muziek Reinier Demeijer
Compositie Daniël van Huffelen
Artistiek leider / compositie Michiel Schreuders
Regie Belle van Heerikhuizen
Dramaturgie Hilde van Beek
Decor & kostuums Dieuweke van Reij
Lichtontwerp Alex Brok
Licht & geluid Arjan van Tricht
Productie Nicole Geertruida, Monique Scheper
Campagnebeeld Ahmet Polat
Speciale dank aan Jibbe Willems

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door: