Black Memories – 2020

Black Memories is een coproductie met Danstheater Aya en Backbone. Een sterke voorstelling over macht, vrijheid en huidskleur met de beat van Afrikaanse, Caribische en Westerse muziek en de energie van de hedendaagse urban cultuur. Met deze voorstelling maken we de impact van kolonialisme en discriminatie op een toegankelijke manier bespreekbaar.

De voorstelling

Nederland is een land van zwart en wit en alles daar tussenin. We zijn een mooie mix van kleuren. En dat vinden wij heel normaal. Maar kleur maakt ook verschillend. Soms word je anders behandeld vanwege je huidskleur. Sommige mensen zeggen vaak dat kleur niet bestaat: Iedereen is toch gelijk? Lang na de afschaffing van de slavernij is het laatste woord er nog niet over gezegd. Misschien is de discussie wel actueler dan ooit. Het broeit en borrelt.

In Black Memories worden de deuren opengezet om elkaar te blijven begrijpen. Vertrekpunt zijn de eigen belevenissen van de dansers, acteurs en muzikanten. Ze switchen moeiteloos tussen hedendaagse urban cultuur en oude verhalen. Geschiedenisverhalen die doorwerkten in onze huidige samenleving.

Black Memories - AYA BackBone - Tafel van Vijf - foto: Sjoerd Derine (01)
Black Memories - AYA BackBone - Tafel van Vijf - foto: Sjoerd Derine (02)
Black Memories - AYA BackBone - Tafel van Vijf - foto: Sjoerd Derine (03)
Black Memories - AYA BackBone - Tafel van Vijf - foto: Sjoerd Derine (04)
Black Memories - AYA BackBone - Tafel van Vijf - foto: Sjoerd Derine (05)

Nominatie Zwaan

Black Memories werd genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie 2019’. “Black Memories is een overrompelende voorstelling over de impact van kolonialisme en discriminatie en de roep om gelijkwaardigheid. Tussen de sterke spelscènes en energieke choreografieën van urban, moderne en traditioneel Afrikaanse dans wordt moeiteloos geschakeld.

De performers zijn ijzersterk en representeren een generatie die verder kijkt dan hun neus lang is. Hun poging om elkaar te blijven begrijpen is hoopvol en aanstekelijk. Bewonderenswaardig is hoe die ontwapenende inzet doorwerkt als er direct na afloop in de zaal met het publiek in gesprek wordt gegaan.”

Black Memories in de Pers

“Black Memories overtuigt en komt binnen”
“Het spel is geloofwaardig; dit is hún verhaal, hún visie op het verleden.” Trouw

“We denken misschien dat we iedereen gelijk behandelen, maar als de voorstelling Black Memories iets aantoont, is het wel hoe diep geworteld het (vermeende) verschil tussen wit en zwart is, en daarmee ook tussen iets meer en iets minder zwart.”
De Volkskrant

In de pers

“Live muziek, Afrikaanse dans, hiphop en toneel vloeien samen in een educatief dekolonisatiefeestje.” Theaterkrant

“Er is duidelijk chemie tussen de vijf dansers en de vier musici” Het Parool

“Superleuk om te zien, goede muziek, heel erg goed verhaal en dus zeker een aanrader!” Recensie jongerenambassadeur Theaterproductiehuis Zeelandia