Willem III: Een Moordfeest

Afbeelding Willem III uit collectie Rijksmuseum

 

In mei en juni 2022 organiseert Tafel van Vijf muziektheater samen met Paleis Het Loo een nieuw, vakoverstijgend lesprogramma. Centraal hierin staan de thema’s identiteitsvorming, ambitie en onzekerheid.

 

 

Het programma start met een rondleiding door het vernieuwde paleis, dé plek die hoofdpersoon Willem III in de 17e eeuw bouwde en waar hij woonde. Daarna volgt de muziektheatervoorstelling, met als afsluiting een nagesprek met de cast.

Identiteit, ambitie en onzekerheid speelden, net als bij jongeren nu, een grote rol in het leven van koning-stadhouder Willem III. De eerste bewoner van Paleis Het Loo deed er alles aan om te laten zien dat hij een groot leider was, maar van binnen was hij juist kwetsbaar. Willem worstelde met onzekerheden over zijn uiterlijk, geaardheid en gezondheid. Na de moord op de gebroeders De Witt stond Willems leven op z’n kop. Ineens was hij de machtigste man van het land en stond hij op een allesbepalend kruispunt in zijn leven.

De muziektheatervoorstelling start op de avond van de moordpartij. Ondersteund door live muziek belichten de acteurs het leven, de ambities en beslissingen van koning-stadhouder Willem III vanuit verschillende perspectieven. Kun je onzekerheden overwinnen door het hebben van een succesvolle carrière? Is macht en (over)compensatie de sleutel tot persoonlijke vrijheid? Tijdens het nagesprek tussen cast en klas staan de vragen uit de voorstelling centraal, met veel ruimte voor inbreng van de leerlingen.

 

Programma
• Rondleiding in de paleisvertrekken passend bij de inhoud van de voorstelling
• Voorstelling Willem III: Een Moordfeest
• Nagesprek met de cast met veel ruimte voor inbreng van de leerlingen

Locatie en speeldata
Het programma speelt in Apeldoorn op Paleis Het Loo op de volgende speeldata in 2022:
Mei: 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 19, 20, 23, 24, 25, 30 en 31
Juni: 1, 2 en 3

Tijden
Het programma duurt in totaal 2,5 uur en speelt elke speeldag 2 keer.
Ochtendprogramma van 10:00u tot 12:30u
Middagprogramma van 13:00u tot 15:30u

Reserveringen verlopen via Paleis Het Loo
Of neem contact op met Monique Scheper via Monique@tafelvanvijf.nl