WILLEM III: Een Moordfeest

maart & april 2023

WILLEM III:
EEN MOORDFEEST

Muziektheatervoorstelling + rondleiding te beleven in Paleis Het Loo.

Willem III: Een Moordfeest is een totaalprogramma van Tafel van Vijf Muziektheater en Paleis Het Loo over identiteitsvorming, ambitie en onzekerheid. Centraal staat de relatie tussen koning-stadhouder Willem III, de machtigste Oranje ooit, en zijn bediende en vriend Jan Dam. Het speelt zich af in een tijd dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden letterlijk onder vuur lag.

Het programma start met een rondleiding door het vernieuwde paleis, dé plek die Willem III in de 17e eeuw bouwde en waar hij woonde. Aansluitend volgt de muziektheatervoorstelling.

Machtswisseling

Het rampjaar 1672: de Republiek is in oorlog alle omringende landen. De geloofstwisten tussen katholieken en protestanten zorgen voor veel onrust in Europa en de staatsgezinde gebroeders De Witt hebben de macht in handen. Tot die noodlottige avond in augustus.

Willem (1650-1702) en Jan vieren feest. De moord op Johan en Cornelis de Witt maakt Willem stadhouder en absoluut machthebber over de Republiek. Samen ontwikkelen de Willem en Jan plannen om Nederland uit te laten groeien tot een Europese grootmacht en de katholieke Fransen het hoofd te bieden. Ondanks alle successen ontstaan er barsten in hun hechte vriendschap.

Van alle tijden

Identiteit, ambitie en onzekerheid speelden, net als bij mensen nu, een grote rol in het leven van Willem en Jan. Kun je onzekerheden overwinnen door een succesvolle carrière? Is macht en (over)compensatie de sleutel tot persoonlijke vrijheid?
Alle muziek wordt live gespeeld. Met liederen en soundscapes verbeeldt de muzikant de innerlijke wereld van de personages.

Interview bij Radio 4

Beluister het interview

Scènefoto Annejet Brandsma
Scènefoto Maarten Albrecht

Credits

Adam Kissequel – spel
Jasper van Hofwegen – spel
Reinier Demeijer – muziek
Rashid Novaire – tekstbijdrage en liedjes
Daniël van Huffelen – compositie
Michiel Schreuders – artistiek leider / compositie
Belle van Heerikhuizen – regie
Hilde van Beek – dramaturgie
Dieuweke van Reij – decor & kostuums
Alex Brok – lichtontwerp
Arjan van Tricht – licht & geluid
Nicole Geertruida – productie
Monique Scheper – productie
Ahmet Polat – campagnebeeld
Speciale dank aan Jibbe Willems

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door:

TERUGBLIK

AL MEER DAN 15 JAAR MUZIEKTHEATER

Wij maken al meer dan 15 jaar muziektheater over actuele thema’s, gekoppeld aan parallelle verhalen uit onze geschiedenis, verbonden met historische objecten in onze musea. We gebruiken altijd live muziek met gezongen en gesproken teksten die raken.

de witt of oranje voorstelling affiche muziektheater
king bi muziektheater tafel van vijf lies goemans
Affiche Jammie Muziektheater Tafel van Vijf
rembrandt voorstelling affiche muziektheater tafel van vijf