WILLEM III: Een Moordfeest

MEI & JUNI 2022
MAART & APRIL 2023

WILLEM III:
EEN MOORDFEEST

Muziektheatervoorstelling + rondleiding
mei & juni 2022 – maart & april 2023 in Paleis Het Loo

Willem III: Een Moordfeest is een totaalprogramma van Tafel van Vijf muziektheater in samenwerking met Paleis Het Loo. De hoofdpersoon is koning-stadhouder Willem III, de machtigste Oranje ooit en de eerste bewoner van Paleis Het Loo.

Het programma start met een rondleiding door het recent vernieuwde paleis met speciale aandacht voor het hoofdthema identiteit. Daarna volgt de muziektheatervoorstelling Willem III: Een Moordfeest met als afsluiting een nagesprek tussen de leerlingen en de cast. Een uniek programma op dé plek waar Willem III in de 17e eeuw daadwerkelijk heeft geleefd.

Rondleiding

Identiteit, ambitie en onzekerheid speelden, net als bij jongeren nu, een grote rol in het leven van Willem III (1650 – 1702). De eerste bewoner van Paleis Het Loo deed er alles aan om te laten zien dat hij een groot leider was, maar van binnen was hij juist kwetsbaar. We nemen een kijkje in de vertrekken die belangrijk waren in het leven van Willem III. We leren meer over de tijd waarin Willem leefde.
De rondleiding biedt handvatten om de thematiek van de voorstelling beter te begrijpen. We stellen ons voor hoe de Engelse prinses Mary, als kersverse 15-jarige echtgenote van Willem III, aankwam in dit paleis. Met gesprekken, vragen en opdrachten komt de geschiedenis tot leven.

Voorstelling

In de historische kapel van Paleis Het Loo nemen Willem III en zijn trouwe bediende Jan je onder begeleiding van livemuziek mee naar het rampjaar 1672. Ondanks dat Nederland in oorlog is met alle omringende landen is het feest. Want de gebroeders de Witt zijn vermoord en Willem III heeft eindelijk de macht. Willem en Jan ontwikkelen geniale plannen om Nederland uit te laten groeien tot een Europese grootmacht en de katholieke Fransen het hoofd te bieden. Maar ondanks kun successen komen er barsten in hun hechte vriendschap.

Alle muziek wordt live gespeeld. Met liederen en soundscapes verbeeldt de muzikant de innerlijke wereld van de personages. Kun je onzekerheden overwinnen door het hebben van een succesvolle carrière? Is macht en (over)compensatie de sleutel tot persoonlijke vrijheid? Tijdens het nagesprek tussen cast en publiek staan de vragen uit de voorstelling centraal.

Interview bij Radio 4

Beluister het interview

Campagnebeeld Studio Polat

Credits

Adam Kissequel – spel
Jasper van Hofwegen – spel
Reinier Demeijer – muziek
Rashid Novaire – tekstbijdrage en liedjes
Daniël van Huffelen – compositie
Michiel Schreuders – artistiek leider / compositie
Belle van Heerikhuizen – regie
Hilde van Beek – dramaturgie
Dieuweke van Reij – decor & kostuums
Alex Brok – lichtontwerp
Arjan van Tricht – licht & geluid
Nicole Geertruida – productie
Monique Scheper – productie
Ahmet Polat – campagnebeeld
Speciale dank aan Jibbe Willems

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door:

TERUGBLIK

AL MEER DAN 15 JAAR MUZIEKTHEATER

Wij maken al meer dan 15 jaar muziektheater over actuele thema’s, gekoppeld aan parallelle verhalen uit onze geschiedenis, verbonden met historische objecten in onze musea. We gebruiken altijd live muziek met gezongen en gesproken teksten die raken.

de witt of oranje voorstelling affiche muziektheater
king bi muziektheater tafel van vijf lies goemans
Affiche Jammie Muziektheater Tafel van Vijf
rembrandt voorstelling affiche muziektheater tafel van vijf