Tafel van Vijf Muziektheater
Tafel van Vijf Muziektheater (Tv5) verbindt theater en muziek met geschiedenis en erfgoed. We maken al meer dan vijftien jaar hedendaags muziektheater over actuele thema’s. Dit koppelen we aan parallelle verhalen uit onze geschiedenis, verbonden met historische objecten in de musea. Vast onderdeel van ons concept is een rondleiding die de benodigde historische context geeft. De voorstelling biedt vervolgens de ruimte voor verbinding met het hier en nu. We richten ons voornamelijk op jongeren.
Structurele samenwerkingen
Tv5 heeft al een structurele samenwerking met het Rijksmuseum en Paleis Het Loo. Met het project De Nederlandsche Cocaïnefabriek gaat Tv5 een meerjarige samenwerking aan met Museum Huis Doorn (MHD). In musea vindt Tv5 haar metgezellen als kritische curatoren van het verleden. Musea onderzoeken net als Tv5 actuele vraagstukken en maken die bespreekbaar voor een brede doelgroep. Op projectbasis werkten we eerder al samen met onder meer het Frans Hals Museum, Prinsenhof Delft en het West-Fries Museum.
Nieuw gecomponeerde muziek
Tv5 werkt altijd met nieuw gecomponeerde muziek die live wordt gespeeld op het podium. Voor elke productie wordt ook een nieuw libretto geschreven waarin gesproken en gezongen teksten worden gecombineerd. Onze voorstellingen zijn divers en we werken dan ook regelmatig met andere kunstdisciplines. Zo was dans een essentieel onderdeel van de voorstelling PERRY (winnaar Gouden Krekel 2022) en werkten we in Mama Moesa met film. Ook in het formaat van onze voorstellingen zit diversiteit: we maken kleine- en middenzaal producties en spelen behalve in theaters ook op erfgoedlocaties en in musea.
Artistiek leider
De artistiek leiding van Tv5 is in handen van Michiel Schreuders. Hij is sinds 2014 betrokken bij Tv5 als zakelijk leider, muzikant/componist en volgde in 2021 Herman van Baar op als artistiek leider. Hij is de initiator en spil van alle projecten en brengt voor elk project de passende schrijvers, componisten, musici, zangers, acteurs, ontwerpers en musea bij elkaar. Tv5 heeft eerder gewerkt met onder meer Ad de Bont, Alida Dors, Perry Gits, Belle van Heerikhuizen en Nina Spijkers.
Oprichting Tafel van Vijf Muziektheater
Theatermaker Herman van Baar was artistiek leider van Tafel van Vijf Muziektheater (Tv5) vanaf de oprichting in 2005 tot voorjaar 2023.
Hoe het begon
Tafel van Vijf Muziektheater was in 2003 een initiatief van Via Rudolphi Producties. Met vier bandleden van Fay Lovski en Peter Drost maakten ze de voorstelling ‘De Wissewaswinkel’. Het werd een daverend succes in Nederland en België. Doordat ze met zijn vijven op het podium stonden kozen ze de naam Tafel van Vijf. Herman van Baar verving in 2004 Peter Drost en werd gevraagd om het gezelschap voort te zetten.
Herman van Baar was de initiator en spil van bijna alle projecten en supervisor van de samenwerking met de musea. Hij bracht voor elk project de passende schrijver, componist, musici, zangers, acteurs, ontwerpers en musea bij elkaar. Hij speelde mee in veel voorstellingen, schreef teksten voor de meeste daarvan en regisseerde regelmatig.
Herman maakte vanaf 1984 jeugd- en jongerentheater en was betrokken bij de oprichting van verschillende theatergezelschappen: ’t MUZtheater, Theater Sonnevanck en Het Syndicaat. Sinds 1994 was hij regisseur bij o.a. Het Syndicaat, Theater Sonnevanck, Theater De Citadel en Schnawwl (Nationaltheater Mannheim). Naast zijn werk bij Tv5 regisseerde, schreef en speelde hij van 2006 tot 2011 bij Theater Sonnevanck in Enschede. Na drie succesvolle voorstellingen kreeg Tv5 voor het eerst structurele subsidie. Sindsdien werd bijna elk jaar een nieuwe voorstelling gemaakt, vaak voor kinderen in de basisschool leeftijd.
De grote ommekeer
In 2014 kwam de grote ommekeer. We startten een langdurige samenwerking met het Rijksmuseum waarbij jongeren eerst een rondleiding kregen en daarna de voorstelling zagen. Voor de eerste keer een voorstelling die gericht was op leerlingen van het voortgezet onderwijs. Het voortgezet onderwijs bood ons de mogelijkheid inhoudelijk verder te gaan. Na deze eerste VO voorstelling zijn we hiermee verder gegaan en werd geschiedenis ons belangrijkste uitgangspunt.
De laatste regie van Herman van Baar was een coproductie met twee dansgezelschappen: Danstheater Aya van Wies Bloemen en Backbone van Alida Dors. Een voorstelling met vijf dansers, vier musici en twee acteurs over de impact van kolonialisme en discriminatie. Het was onze eerste grote zaalvoorstelling die meteen werd beloond met een 5 sterren recensie in Trouw.
Tafel van Vijf Muziektheater heeft een ANBI-status. Dat wil zeggen dat het gezelschap door de Belastingdienst is aangemerkt als een ‘algemeen nut beogende instelling’. BTW nummer: NL820506382BO1.
Tafel van Vijf Muziektheater is ingeschreven bij de KvK te Amsterdam onder nummer 34328948.