King Bi

PAKKEND MUZIEKTHEATER ICM MUSEUMBEZOEK

King Bi is een intieme voorstelling waarin we je meenemen naar de tijd van koning Willem II. De thema’s vrijheid en (homoseksuele) liefde staan centraal.
De voorstelling is te boeken in combinatie met een SnapGuide-rondleiding in het Rijksmuseum van de bekende Youtuber Rutger Vink, alias Furtjuh. SnapGuide is een splinternieuwe, gratis onderwijstool op je smartphone voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Voor uitgebreide informatie voor scholen, klik hier
Deze voorstelling is wegens succes verlengd tot voorjaar 2019. Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare data.
LET OP: op 16, 17, 23 en 24 mei 2019 spelen we op een unieke locatie: het Haags Historisch Museum, inclusief rondleiding. Voor meer informatie klik hier.

Lees hier het persbericht van 01-08-2017 van het Rijksmuseum over onze samenwerking.

Het is 1848 en Koning Willem II staat op een kruispunt in zijn leven. Hij is zelf ernstig ziek en Nederland staat er economisch slecht voor. Tot overmaat van ramp dreigt er net als in de rest van Europa een revolutie. Wat moet hij doen? Kiezen voor het volk of kiezen voor de belangen van zijn familie?

In zijn gedachten praat hij met zijn overleden vriend Adjudant Alexander Gordon. Alexander is tijdens de Slag bij Waterloo overleden naast het ziekbed van Willem en sindsdien zijn stille geliefde. Samen kijken zij terug op Willem’s leven. Zijn roerige jeugd, het gearrangeerde huwelijk met Anna Paulowna en zijn rol in de Slag bij Waterloo. Samen bezingen zij de onbereikbare liefde met nieuw gearrangeerde nummers van Bob Dylan.

King Bi is een dynamische en interactieve voorstelling. Er wordt muziek gemaakt met voorwerpen die de leerlingen op school zelf verzamelen.


Motivatie
Willem II tekende de nieuwe grondwet uiteindelijk, waarmee de vrijheid van alle Nederlanders werd gewaarborgd. In de praktijk blijkt de vrijheid van de één soms echter te botsen met de vrijheid van een ander. Homoseksualiteit is op middelbare scholen een steeds moeilijker te hanteren onderwerp. Met deze voorstelling & rondleiding wil Tafel van Vijf bijdragen aan de bespreekbaarheid ervan. Ben je vrij om de liefde te kiezen die je wil? Als je dat niet kan, wat gebeurt er dan met je? Is liefhebben wie je wil ook vrijheid?

De pers over King Bi
“Kevin Schoonderbeek speelt Willem en doet dat fenomenaal. Hij vliegt door de zaal, klimt op tafels en stoelen, lacht, huilt en schreeuwt en maakt je deelgenoot van zijn levensverhaal. (…) Als toeschouwer wordt je meegezogen in de dilemma’s van de koning en verlaat je na afloop de ruimte in de wetenschap dat achter ieder stukje geschiedenis een menselijk verhaal schuilt. De voorstelling wordt omlijst door Michiel Schreuders meesterlijk opnieuw gearrangeerde nummers van Bob Dylan. Een absolute aanrader!”
Hereditas Nexus (lees hier de hele recensie)

“Nadien licht de docent de keuze om dit theater naar school te halen toe: hij is bevriend met een homostel dat niet meer hand in hand door Amsterdam kan lopen. (…) Nog steeds genoeg reden voor docenten en leerlingen om op die vrijdag in het paars naar school te komen en iets te doen met de suggestie van de leerlingen die bij King Bi aanwezig zijn: blijf met elkaar praten over gevoelens. Op die manier, vinden zij, kunnen wij de wereld een beetje vrijer maken.”
De Gaykrant (lees hier de hele recensie)

Lees in het Historisch Nieuwsblad een achtergrondartikel met interviews met de makers.

Docenten over King Bi
“De leerlingen waren erg enthousiast. Ik bewaar ook goede herinneringen aan deze heel bijzondere voorstelling. Erg onder de indruk van jullie overtuigende spel!”
Mirjam Heijligenberg-Marx, Clusius College Schagen

“De voorstelling was prachtig! Het verhaal en de uitvoering sprak de leerlingen erg aan. Ook de nagesprekken zijn heel goed verlopen. Knap hoe de twee mensen zo’n grote groep ademloos kunnen laten kijken, meeleven en verwonderen. We hebben er heel erg van genoten.”
Marlies Nijkamp, Havo De Hof Amsterdam

“Dank @TafelvanVijf voor twee boeiende en leerzame voorstellingen!”
Bernard Nieuwentijt College Monnickendam via Twitter

De pers over eerdere voorstellingen van Tafel van Vijf:
‘Geschiedenis die je op het puntje van je stoel houdt.’ ★★★★ (Het Parool)
‘Prachtige, enerverende voorstelling!’ ★★★★ (Theaterkrant)
‘Duistere periode uit vaderlandse geschiedenis vertaald naar spannend muziektheater.’ ★★★★ (de Volkskrant)

Spel: Kevin Schoonderbeek / Milan Sekeris
Spel en muziek: Michiel Schreuders
Tekst: Ad de Bont
Regie: Nina Spijkers