King Bi in het Haags Historisch Museum

Theatervoorstelling mét rondleiding in en rondom het Haags Historisch Museum
Klik hier om meteen te reserveren voor 16, 17, 23 of 24 mei 2019

WILLEM EN HET HAAGS HISTORISCH
Koning Willem II en Den Haag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij woonde aan de Kneuterdijk – delen van zijn paleis staan er nog steeds – en ondertekende hier in 1848 de voor onze democratie zo belangrijke grondwet. Hij moet het gebouw van het Haags Historisch Museum vaak hebben gezien, als zijn blik afdwaalde naar de overkant van de Hofvijver.

Hoe bijzonder is het om juist op deze historische locatie, om de hoek van de Kneuterdijk en het Binnenhof, de persoonlijke kwellingen van een oer-Haagse koning te ervaren? En die ervaring te combineren met een rondleiding waarbij je leert kijken naar je eigen stad met een 19de-eeuwse blik?

VOORSTELLING
King Bi gaat over het roerige leven van Koning Willem II. Een intieme voorstelling met live muziek van Bob Dylan over de begindagen van onze democratie. De thema’s vrijheid en (homoseksuele) liefde staan centraal.

Het is 1848 en Koning Willem II staat op een kruispunt in zijn leven. Hij is ernstig ziek en er dreigt een revolutie. Wat moet hij doen? Kiezen voor het volk of kiezen voor de belangen van zijn familie? Tot overmaat van ramp worstelt de koning met zijn seksuele geaardheid.

In zijn gedachten praat hij met zijn overleden vriend adjudant Alexander Gordon. Alexander is tijdens de Slag bij Waterloo overleden en is sindsdien zijn stille geliefde. Samen kijken zij terug op Willems leven. Zijn roerige jeugd, het gearrangeerde huwelijk met Anna Paulowna en zijn rol in de Slag bij Waterloo. Samen bezingen zij de onbereikbare liefde met nieuw gearrangeerde nummers van Bob Dylan.

King Bi is een dynamische en interactieve voorstelling!
Na de voorstelling is er een nagesprek waarin we thema’s in de voorstelling naar het heden vertalen.

De rondleiding in en rondom het Haags Historisch Museum geeft de leerlingen inzicht in de tijd en de omgeving waarin Willem II leefde. Aan de hand van bijzondere schilderijen, afbeeldingen en monumenten wordt zijn verhaal verteld.

Spel: Milan Sekeris
Spel en muziek: Michiel Schreuders
Tekst: Ad de Bont
Regie: Nina Spijkers

Voor wie?
De voorstelling is geschikt voor leerlingen vanaf het derde jaar van het VO.

Lesmateriaal
Dit filmpje kan ter voorbereiding in de klas getoond worden:

Mocht er in uw klas nog behoefte zijn aan aanvullende uitleg over onze grondwet kunt u ervoor kiezen om, naast de lesvideo, een van onderstaande filmpjes te laten zien:
SchoolTV – NOS – Koninkrijk en Grondwet – 15 minuten
Clipphanger – Waarom hebben we een grondwet? – 1,5 minuut

Duur
De voorstelling en de rondleiding duren samen twee uur.

Prijs
De voorstelling wordt gespeeld voor 30 leerlingen per voorstelling voor VMBO/MAVO, en minimaal 45/maximaal 60 leerlingen per voorstelling vanaf HAVO. De  kosten bedragen 10,- per leerling. Dit is inclusief de rondleiding.

Kerndoelen (onderbouw)/eindtermen (bovenbouw)
Geschiedenis, 37, 44, 47 / Historisch besef, interpreteren en betekenis geven aan het verleden.
Mens en maatschappij 36, 37, 40 / Macht, gezag, levensbeschouwing en identiteit.
Kunst en cultuur 50, 51, 52, 55 en 56 / Kijken en luisteren, onderzoeken, Analyseren en interpreteren.

Klik hier om te reserveren voor 16, 17, 23 of 24 mei 2019

Wilt u toch liever de voorstelling op school laten spelen? Klik dan hier voor meer informatie.

Voor meer informatie:
Fay Boyer, fay[at]tafelvanvijf.nl
Telefoonnummer: 06-54663252