De vergeten zoon

EEN ROCKOPERA VAN TAFEL VAN VIJF

De vergeten zoon van Willem van Oranje is een rockopera over de droom van de vrijheid en de nietsontziende wreedheid van het fundamentalisme. Over onze Vader des Vaderlands, Willem ‘de Zwijger’ van Oranje, die zijn leven in dienst van de vrijheid stelde – maar daarvoor zijn zoon moest opofferen. Meer lezen

Voor uitgebreide informatie voor scholen, klik hier.
Klik hier voor de speellijst en om te reserveren.
De voorstelling is te reserveren van oktober t/m december 2018.

Spel: Dorien van Gent, Sterre Konijn, Anne Prakke, Maarten Hutten en Pieter Verelst
Spel en muziek: Susies Haarlok (Arthur Wagenaar, Tjalling Schrik, Wessel Schrik) en Jan Willem van der Ham
Tekst: Ad de Bont
Regie: Mirjam Koen
Decor en kostuums: Dieuweke van Reij en Sanne Oostervink
Productieleiding: ProductieCollectief | Peter Poel


De vrijheid die we in Nederland hebben is niet vanzelfsprekend, maar door bloedige oorlogen bevochten. Zoals de 80-jarige oorlog, die najaar 2018 herdacht wordt met een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum. Tegelijkertijd brengt Tafel van Vijf De vergeten zoon van Willem van Oranje, een bloedstollende voorstelling over vrijheid en fundamentalisme. Voor het voortgezet onderwijs is de voorstelling te boeken in combinatie met een speciaal ontwikkelde rondleiding in het Rijksmuseum in Amsterdam of de Prinsenhof in Delft. Er worden ook openbare voorstellingen gespeeld voor volwassen publiek.

We kijken naar Willem van Oranje door de ogen van zijn oudste zoon Filips Willem, die het slachtoffer is van het religieuze conflict tussen zijn protestantse vader en de katholiek fundamentalistische Spaanse koning. Filips Willem is veertien jaar als hij door de Spanjaarden wordt ontvoerd en naar Madrid gebracht, waar de Spanjaarden hem gevangen zetten, hersenspoelen en negatieve informatie over zijn vader influisteren. Prinses Isabella, de dochter van de koning, wordt verliefd op hem en hij op haar. Als Willem van Oranje wordt neergeschoten, biedt de Spaanse koning Filips Willem de positie van landvoogd der Nederlanden aan om zo de Nederlanden te verenigen. Wat moet hij doen? Zijn vader en diens gedachtegoed verraden of kiezen voor prinses Isabella en de macht?

De pers over eerdere voorstellingen van Tafel van Vijf:
‘Geschiedenis die je op het puntje van je stoel houdt.’ ★★★★ (Het Parool)
‘Prachtige, enerverende voorstelling!’ ★★★★ (Theaterkrant)
‘Duistere periode uit vaderlandse geschiedenis vertaald naar spannend muziektheater.’ ★★★★ (de Volkskrant)