BLACK MEMORIES – schoolvoorstelling najaar 2020

Black Memories is een coproductie met Danstheater Aya en Backbone. Een sterke voorstelling over macht, vrijheid en huidskleur met de beat van Afrikaanse, Caribische en Westerse muziek en de energie van de hedendaagse urban cultuur. Met deze voorstelling maken we de impact van kolonialisme en discriminatie op een toegankelijke manier bespreekbaar.
Tafel van Vijf verbindt theater en muziek met geschiedenis.

Voor wie?                              black memories
Waar?
Wanneer?
Rondleiding museum
Lesmateriaal
Duur
Kerndoelen/eindtermen

DE VOORSTELLING
Nederland is een land van zwart en wit en alles daar tussenin. We zijn een mooie mix van kleuren En dat vinden wij heel normaal. Maar kleur maakt ook verschillend. Soms word je anders behandeld vanwege je huidskleur. Sommige mensen zeggen vaak dat kleur niet bestaat: Iedereen is toch gelijk?
Lang na de afschaffing van de slavernij is het laatste woord er nog niet over gezegd. Misschien is de discussie wel actueler dan ooit. Het broeit en borrelt. In Black Memories worden de deuren opengezet om elkaar te blijven begrijpen. Vertrekpunt zijn de eigen belevenissen van de dansers, acteurs en muzikanten. Ze switchen moeiteloos tussen hedendaagse urban cultuur en oude verhalen. Geschiedenisverhalen die doorwerkten in onze huidige samenleving.

Direct na de voorstelling voert de cast een nagesprek met het publiek in de zaal.


NOMINATIE ZWAAN
Black Memories werd genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie 2019’. Wat zei de VSCD Dansjury over de voorstelling:

“Black Memories is een overrompelende voorstelling over de impact van kolonialisme en discriminatie en de roep om gelijkwaardigheid. Tussen de sterke spelscènes en energieke choreografieën van urban, moderne en traditioneel Afrikaanse dans wordt moeiteloos geschakeld. De performers zijn ijzersterk en representeren een generatie die verder kijkt dan hun neus lang is. Hun poging om elkaar te blijven begrijpen is hoopvol en aanstekelijk. Bewonderenswaardig is hoe die ontwapenende inzet doorwerkt als er direct na afloop in de zaal met het publiek in gesprek wordt gegaan.”


IN DE PERS
“Black Memories overtuigt en komt binnen”
“Het spel is geloofwaardig; dit is hún verhaal, hún visie op het verleden.”  Trouw***** >>

“We denken misschien dat we iedereen gelijk behandelen, maar als de voorstelling Black Memories iets aantoont, is het wel hoe diep geworteld het (vermeende) verschil tussen wit en zwart is, en daarmee ook tussen iets meer en iets minder zwart.”
De Volkskrant*** >>

“Live muziek, Afrikaanse dans, hiphop en toneel vloeien samen in een educatief dekolonisatiefeestje.”  Theaterkrant >>

“Er is duidelijk chemie tussen de vijf dansers en de vier musici”  Het Parool

“Superleuk om te zien, goede muziek, heel erg goed verhaal en dus zeker een aanrader!” Recensie jongerenambassadeur Theaterproductiehuis Zeelandia

Black Memories

 

 

 

 


Voor wie?
De voorstelling is geschikt voor alle leerjaren van het VO.

Waar?
De schoolvoorstelling wordt gespeeld in theaters door heel Nederland.

Wanneer?
De voorstelling toert in de periode van oktober t/m december 2020.
Van 2 t/m 11 december speelt de voorstelling voor scholen in combinatie met een interactieve rondleiding in het Rijksmuseum.
Klik hier voor een overzicht van alle locaties en speeldata en om meteen te reserveren.
Neem voor meer info contact op met Monique Scheper via Monique@tafelvanvijf.nl.

Samenwerking met Rijksmuseum
Alle schoolvoorstellingen in De Krakeling hebben een unieke samenwerking met het Rijksmuseum waarbij alle leerlingen een rondleiding krijgen door het Rijksmuseum en een interactieve pop up tentoonstelling beleven in de foyer van De Krakeling.
Bij de schoolvoorstellingen in de andere theaters is de rondleiding in het Rijksmuseum niet standaard inbegrepen, maar wel desgewenst bij te boeken.

Lesmateriaal
Bij de voorstelling Black Memories is lesmateriaal ontwikkeld als voorbereiding op het bezoek aan de voorstelling. Er is een lesbrief met achtergrondinformatie en opdrachten rondom het thema en een introductiefilm met alle acteurs, dansers en muzikanten die in Black Memories op het podium staan.
Via deze link vind je de lesbrief en de introductiefilm en is desgewenst is ook nog een dansworkshop bij te boeken.

Duur
Voorstelling inclusief nagesprek: 80 minuten
Samenwerking Rijksmuseum: Rondleiding in Rijksmuseum 60 minuten, pop-up tentoonstelling in foyer 30 minuten

Kerndoelen (onderbouw)/eindtermen (bovenbouw)
Geschiedenis 37, 44, 47 / Historisch besef, interpreteren en betekenis geven aan het verleden;
Mens en maatschappij 36, 37, 40 / Macht, gezag, levensbeschouwing en identiteit;
Kunst en cultuur 50, 51, 52, 55 en 56 / Kijken en luisteren, onderzoeken, Analyseren en interpreteren.

Foto’s: Sjoerd Derrine